Forrygende afslutning på ELMS sæsonen

Racing Team Turkey #34 med Jack Aitken, Salih Yoluc og Charlie Eastwood startede løbet fra Pole Position, foran Prema Racing #9 med Louis Deletraz, Ferdinand Habsburg og Juan Manuel Correa, og med Algarve Pro Racing #47 med James Allen, John Falb og Alex Peroni) på P3.

34’erens tid var også Pole i LMP2 Pro/Am.

Inter Europol Competition #43 med Pietro Fittipaldi, Fabio Scherer og David Heinemeier Hansson startede fra syvende position, mens AF Corse #88 med Alessio Rovera, Nicklas Nielsen og Francois Perrodo startede generel 9’er, og som 4. bedste LMP2 Pro/Am racer.

COOL Racing #17 med Malthe Jakobsen, Maurice Smith og Michael Benham startede fra 6. Pole Position ud af 6 mulige i 2022 i LMP3, og havde henvis mesterskabsførende Inter Europol Competition #13 med Guilherme Oliveira, Nicolas Pino og Charles Crews til P2, og United Autosports #3 med Kay van Berlo, Jim McGuire og Andrew Bentley til P3.

RLR MSport #5 med Alex Kapadia, Michael Jensen og Nick Adcock startede som 10. bedste LMP3 racer

Iron Lynx Ferrari #83 med Sarah Bovy, Michelle Gatting og Doriane Pin startede fra GTE Pole, foran JMW Motorsport Ferrari #66 med Giacomo Petrobelli, Matthew Payne og Sean Hudspeth, og Rinaldi Racing Ferrari #32 med Diego Alessi plus Nicolas Varrone.

Oman Racing with TF Sport Aston Martin #69 med Ahmad Al Harthy, Marco Sørensen og Samuel de Haan startede løbet fra P4, mens Kessel Racing Ferrari #57 med Takeshi Kimura, Mikkel Jensen og Frederik Schandorff startede 7’er.

Eurointernational #11 måtte trække sig fra løbet, da en af deres kørere, Jerome de Sadeleer havde et alvorligt uheld under morgenens Michelin Le Mans Cup, og derfor skulle en tur forbi hospitalet. Så holdet stod uden 3. kører, og kunne derfor ikke deltage i løbet.

Efter det havde været tørvejr gennem alle dagene op til løbet, begyndte regnen at falde, mens bilerne holdt på startgridden. Det gav holdene grå hård i forhold til dækvalget, hvor alle kørte ud på slicks.

Den fugtige bane gav dog problemer for både Nielsen Racing #24 og Proton Competition Porsche #93 på den første opvarmningsomgang. Derfor valgte løbsledelsen at give holdene en ekstra omgang. Her spandt Racing Team Turkey #34 rundt, men nåede tilbage til Pole, inden starten skulle gå.

Absolute Racing Porsche #18 og Rinaldi Racing Ferrari #33 valgte at pitte efter den første opvarmningsomgang, for at skifte kørere. Det kostede dem en omgang i forhold til resten af feltet.

4 Hours of Portimao 2022 start
Photo: JJ Media

Da starten endelig gik, var der mere panik i Sving 1. Algarve Pro Racing #47 skred sidelæns gennem svinget, hvilket sendte bilen ind i AF Corse #88, som endte i et spin.

Senere på omgangen havde Iron Lynx Ferrari #60 et spin, ligesom DKR Engineering #4 havde let kontakt med autoværnet, men begge biler kunne selv komme videre.

Algarve Pro Racing #47 måtte pitte med skader på bilen, og blev skubbet ind i garagen.

Nielsen Racing #24 havde endnu et spin i Sving 1, men kom ligeledes selv videre.

COOL Racing #17 var helt fremme på en generel 7. plads, da Maurice Smith havde lidt mere mod på det glatte underlag, end størstedelen af LMP2 feltet. Efterhånden som de fik mere mod, kom LMP2 racerne forbi LMP3 bilen igen.

Racing Team Turkey #34 havde et halvt spin i Sving 1, men kom hurtigt videre derfra.

Nielsen Racing #24
Photo: JJ Media

Eurointernational #10 fik en Drive-through, da de havde overhalet, inden de havde passeret det grønne flag ved starten af løbet.

Racing Team Turkey #34 fik en 5 sekunders pitstop straf, på grund af deres spin i starten af løbet, og at de ikke nåede frem på P1, tids nok til at reelt måtte tage starten fra den position.

Der var ballade mellem Mühlner Motorsport #21 og Nielsen Racing #7, da Matthias Kaiser i 21’eren klippede Tony Wells i 7’eren, hvilket rykkede forhjulsophænget af 7’eren. Begge biler holdt strandet ude i gruset, og udløste derved en Full Course Yellow, så de to biler kunne blive bjærget.

Det udløste en masse pitstops, hvor folk forsøgte at udnytte den langsommere kørsel ude på banen, og derfor miste mindre tid til konkurrenterne.

Da løbet blev givet frit igen, var Inter Europol Competition #43 i front af LMP2, Inter Europol Competition #13 i LMP3, og Iron Lynx Ferrari #83 i GTE.

United Autosports #3 og DKR Engineering #4 havde kørt for hurtigt i pitten, så de fik en Drive-through.

Inter Europol Competition #13
Photo: JJ Media

Mühlner Motorsport #21 blev dømt som skyldige i den tidligere kontakt, hvilket gav dem en Drive-through – hvilket dog ikke var den store straf, da de allerede var ude af løbet.

RLR MSport #5 havde et solospin, men kom hurtigt videre.

BHK Motorsport #35 fik at vide, at de skulle repareres deres lys på bilen, da det kun virkede i den ene side.

Algarve Pro Racing #47 og JMW Motorsport Ferrari #66 fik begge en Drive-through på grund af Track Limits.

Inter Europol Competition #14 holdt ude på græsset i Sving 3, efter et solospin, men kunne selv komme videre derfra.

JMW Motorsport Ferrari #66 blev snuppet for Track Limits igen, og denne gang var det en Stop & Go straf.

Algarve Pro Racing #47
Photo: JJ Media

Pludselig kørte 360 Racing #6 langsomt ude på banen, og forsøgte at få bilen kørt i sikkerhed, uden at der skulle redningskøretøjer til. Det lykkedes dog ikke, så derfor måtte der en Full Course Yellow til, for at få bilen bjærget. Samtidig udnyttede løbsledelsen muligheden for at få renset lidt andre områder på banen, når bilerne alligevel kørte rundt for nedsat hastighed.

TDS Racing x Vaillante #31 havde taget føringen af løbet ved hjælp af lidt pitstop strategi, og da løbet blev givet frit igen, kom Prema Racing #9 hurtigt forbi Inter Europol Competition #43, som havde fået David Heinemeier Hansson bag rattet, som ikke kunne matche professionelle Ferdinand Habsburg i 9’eren.

Rinaldi Racing Ferrari #32 fik en Drive-through for at have forbrudt sig mod Track Limits.

Der var problemer for Proton Competition Porsche #93, som var en tur af banen i Sving 1, og måtte humpe tilbage til pitten, med et flat dæk. Det var dog svært at afgøre om Michael Fassbender havde fået punkteringen før eller efter grusturen.

Efter problemerne tidligere i løbet, var AF Corse #88 på vej fremad i feltet igen – men var to omgange efter de førende LMP2 racere.

Oman Racing with TF Sport Aston Martin #69 & United Autosports #3
Photo: JJ Media

United Autosports #2 var fremme på andenpladsen i LMP3 kategorien, men havde kun udført et af de korte pitstops, mens mange af konkurrenterne allerede havde taget deres første, lange stop.

Team Virage #51 havde tekniske problemer med raceren, og måtte ind i garagen.

Nielsen Racing #24 fik en Drive-through for at have forbrudt sig mod Track Limits for mange gange.

Panis Racing #65 og Inter Europol Competition #13 havde kontakt i hårnålen, men begge biler kunne komme videre.

Absolute Racing Porsche #18
Photo: JJ Media

Inter Europol Competition #14 holdt stille ude på banen, men kom selv videre.

RLR MSport #5 havde dagens andet spin, flere af bilerne begyndte også at starte vinduesviskerne igen, da en ny regnbyge var på vej ind over banen.

Inter Europol Competition #43 havde et spin på egen hånd, men DHH fik styr på raceren igen, og fik den kørt fra græsset tilbage på asfalten.

To timer inde i løbet var TDS Racing x Vaillante #31 i front af både LMP2 og LMP2 Pro/Am, Inter Europol Competition #13 i LMP3, og Iron Lynx Ferrari #83 med Michelle Gatting som en af kørerne i GTE.

United Autosports #2
Photo: JJ Media

Inter Europol Competition #43 med David Heinemeier Hansson var 6’er i LMP2 kategorien, og AF Corse #88 med Nicklas Nielsen var 3’er i LMP2 Pro/Am, mens COOL Racing #17 med Malthe Jakobsen var treer i LMP3. RLR MSport #5 med Michael Jensen var 7’er, og Oman Racing with TF Sport Aston Martin #69 med Marco Sørensen treer i GTE. Den sidste danske bil hos Kessel Racing Ferrari #57 med Mikkel Jensen og Frederik Schandorff var 6’er blandt GTE bilerne.

Regnen begyndte at falde så hårdt, at holdene begyndte at pitte efter regndæk igen.

Algarve Pro Racing #47 spandt af banen i opløbssvinget, og skøjtede gennem gruset, og baglæns ind i autoværnet. Alexander Peroni kunne ikke køre derfra, og udløste derved en Full Course Yellow. Samtidig måtte Prema Racing #9 undvige en spinnende Inter Europol Competition #14.

Inter Europol Competition #43 pittede efter en ny bagvinge, efter at have været af banen få omgange før.

AF Corse #88
Photo: JJ Media

Med det samme at det grønne flag blev vist, var der kamp om andenpladsen i LMP3, hvor Malthe Jakobsen i COOL Racing #17 forsøgte at komme forbi United Autosports #2, men fik udbremset sig selv. Danskeren kom hurtigt tilbage, og en halv omgang senere tog han andenpladsen i LMP3 kategorien, og havde kun den mesterskabsførende Inter Europol Competition #13 foran sig.

Eurointernational #10 havde et solospin, men kom selv videre.

Der var meget tæt kamp mellem Panis Racing #65 og COOL Racing #37, som kørte side om side , men fortsat med 65’eren foran.

Duqueine Team #30
Photo: JJ Media

Der drama med mellem Inter Europol Competition #13 og TDS Racing x Vaillante #31, som havde kontakt ude på banen. Det sendte Mathias Beche i 31’eren ud i gruset, mens Nicolas Pino i 13’eren kunne køre tilbage pitten, hvor der var vild forvirring blandt mekanikerne omkring hvad der skulle gøres, men han blev sendt tilbage på banen igen, efter at have tanket raceren.

Den strandede 31’er udløste Full Course Yellow, så han kunne blive trukket ud af gruset igen.

Det betød også at COOL Racing #17 var i front af LMP3 kategorien, med lige over en time tilbage af løbet.

Under FCY perioden begyndte regnen at vælte ned endnu en gang. Derfor pittede adskillige af holdene efter regndæk.

Kessel Racing Ferrari #57
Photo: JJ Media

Netop som løbet var givet frit igen, var der drama for United Autosports #22 som tabte bagenden af raceren på præcis det samme sted hvor TDS Racing x Vaillante #31 holdt fanget få minutter før. Ikke nok med at bilen sad fast, så røg deres chancer for at slutte toer i mesterskabet, og dermed også en automatisk invitation til 24 timers løbet i Le Mans 2023.

Det gav en ny Full Course Yellow, som heldigvis kun tog få minutter.

Duqueine Team #30 var en tur af banen i Sving 5, men nåede at få bilen bremset lige inden gruset. Nielsen Racing #24 havde et solospin, og bekræftede kun de svære konditioner ude på banen.

Dramatikken var ikke ovre for United Autosports #22, som blev skubbet ind i garagen, hvor mekanikerne ikke havde specielt travlt med at få bilen repareret. Der var koblingsproblemer på raceren, som mekanikerne stille og roligt forsøgte at løse, mens de raslede ned gennem feltet. Efter adskillige minutters reparationsforsøg, opgav holdet.

360 Racing #6, BHK Motorsport #35, Racing Team Turkey #34
Photo: JJ Media

Duqueine Team #30 var af banen igen, men kom tilbage på asfalten igen for egen kraft.

Der var hård kamp omkring 4. pladsen i GTE, hvor Mikkel Jensen i Kessel Racing Ferrari #57 fik overhalet Lorenzo Ferrari i Proton Competition Porsche #77.

Oman Racing with TF Sport Aston Martin #95 fik en Drive-through på grund af Track Limits.

DKR Engineering #4 fik også en Drive-through, men for at have overhalet en anden bil udenfor banens grænser.

Solen var fremme igen, og derfor begyndte bilerne på regndæk at have problemer, hvilket kunne give yderligere forskydelser i feltet.

Racing Team Turkey pittede efter slicks igen, efter at have kørt en halv times tid på regndæk. Det kostede dem føringen i LMP2 Pro/Am til AF Corse, som dog også manglede at pitte for sidste gang.

Netop som de havde gjort det, kom der en regnbyge igen, mens solen skinnede for fuld kraft, med dertilhørende regnbue.

Proton Competition #93 & BHK Motorsport #35
Photo: JJ Media

Prema Racing #9 havde fået opbygget af forspring på over et minut, ved at have ramt rigtig med tankstrategierne, og ikke mindst dækvalget. Både dem, og Panis Racing #65 manglede et enkelt tankstop, for at kunne køre i mål.

AF Corse #88 og Algarve Pro Racing #19 havde en forrygende duel omkring 6. pladsen i LMP2, hvor Nicklas Nielsen og Bent Viscaal kørte side om side gennem flere sving, inden danskeren fik snuden foran.

Der var drama med 12 minutter tilbage af løbet, da Inter Europol Competition #13 måtte pitte helt uventet.

Der var endnu mere drama, på vej ud af pitten, da Guilherme Oliveira slet ikke fik drejet – sandsynligvis på grund af kolde dæk på våd asfalt. Da de var på vej tilbage på banen, blev de klippet af Oman Racing with TF Sport Aston Martin #95, så begge biler røg i gruset – og ud af løbet.

Det udløste en Full Course Yellow, med to strandede biler i gruset.

Løbet blev givet frit igen med 3 minutter tilbage af løbet.

Prema Racing #9
Photo: JJ Media

Prema Racing #9 med Ferdinand Habsburg, Juan Manuel Correa og Louis Deletraz vandt løbet, foran Panis Racing #65 med Job van Uitert, Julien Canal og Nico Jamin, og med COOL Racing #37 med Yifei Ye, Nicolas Lapierre, og Niklas Krütten treer.

Racing Team Turkey #34
Photo: JJ Media

Racing Team Turkey #34 med Salih Yoluc, Charlie Eastwood, og Jack Aitken vandt LMP2 Pro/Am kategorien, foran AF Corse #88 med Nicklas Nielsen, Francois Perrodo, og Alessio Rovera, og med Nielsen Racing #24 med Ben Hanley, Rodrigo Sales, og Matt Bell på P3.

Inter Europol Competition #43 med Pietro Fittipaldi, Fabio Scherer og David Heinemeier Hansson sluttede firer blandt LMP2 racerne.

COOL Racing #17
Photo: JJ Media

COOL Racing #17 med Michael Benham, Maurice Smith, og Malthe Jakobsen vandt LMP3 kategorien, foran United Autosports #2 med Finn Gehrsitz, Bailey Voisin, og Josh Caygill, og COOL Racing #27 med Jean-Ludovic Foubert, Antoine Doquin, og Nicolas Maulini på 3. pladsen.

RLR MSport #5 med Nick Adcock, Alex Kapadia, og Michael Jensen sluttede 5’er i LMP3 kategorien.

GTE kategorien blev vundet af Iron Lynx Ferrari #83 med Sarah Bovy, Doriane Pin, og Michelle Gatting, foran Oman Racing with TF Sport Aston Martin #69 med Ahmad Al Harthy, Samuel de Haan, og Marco Sørensen på P2, og Kessel Racing Ferrari #57 med Takeshi Kimura, Mikkel Jensen, og Frederik Schandorff på P3.

Det var en historisk første sejr for kvindeholdet indenfor ACO ræs, efter de vandt 24 timers løbet på Spa i juli måned.

Iron Lynx Ferrari #83
Photo: JJ Media

I mesterskabet er Prema Racing #9 mestre i LMP2, foran Panis Racing #65, og United Autosports #22.

I LMP2 Pro/Am kategorien vandt Racing Team Turkey #34, foran AF Corse #88, og Nielsen Racing #24.

COOL Racing #17 med Malthe Jakobsen i bilen vandt LMP3 mesterskabet, foran Inter Europol Competition #13, og DKR Engineering #4.

Proton Competition Porsche #77
Photo: JJ Media

GTE kategorien blev vundet af Proton Competition Porsche #77, foran Kessel Racing Ferrari #57 med Mikkel Jensen og Frederik Schandorff, og med Iron Lynx Ferrari #83 med Michelle Gatting som treer.

Det giver en automatisk invitation til Le Mans 2023 for Prema Racing #9, Panis Racing #65, COOL Racing #17, Proton Competition Porsche #77, Kessel Racing Ferrari #57, og Iron Lynx Ferrari #83.

Det var afslutningen på en ekseptionel spændende sæson, hvor titlerne først blev afgjort til allersidst. Nu har holdene præcis 6 måneder, inden European Le Mans Series 2023 sæsonen starter på Circuit de Barcelona-Catalunya i Spanien.

Relaterede nyheder